Vi hører med hjernen, ikke med ørene 08.02.2020
En reise gjennom et allsidig og fascinerende musikalsk landskap.
Boken gir oss svar på mange diskutable sider ved musikk - utøvelse, øving, talent, musikkproduksjon, lytting, timing, samspill, musikkhukommelse, instrumentvalg - og en god del mer som vi sjelden tenker over.
Boken bør være interessant for leger, hjelpepersonell og sikkert også for forskere, men like aktuell for pårørende og musikere som spiller på pleie- og i private hjem.
Den er stort sett lettlest. Forfatterne holder seg unna fagtermer uten forklaringer, og bringer oss inn i deler av musikkens mangfoldige verden.
Kåre Grøttum, PulsHjernens fyrverkeri 10.06.2019
Musikk kan bety mykje meir for liv og helse enn vi trur. To begeistra forfattarar kan kunsten å opplyse.
Musikk kan utløyse alt frå melankoli til heftig begeistring. Det siste gjer også denne boka; dette er inspirert og god fagformidling.
Vi merkar fort at dei er gode formidlarar, og lydhøyre er dei også: Forfattarane takkar særleg studentane sine for tilbakemeldingar på kva som har vore vanskeleg å forstå, og dermed korleis til dels komplisert stoff kan bli betre og enklare.
... vi kan ikke avsløre alt her, dette er trass alt ei spennande bok.
Brukarvennleg begeistra
Illustrasjonane til Iben Sandemose er enkle og originale, og ho får fram kjensler og tydingar som det ikkje alltid er like lett å fange med ord. Heldigvis har ein ikkje lessa på med allslags visuelle grep, men latt teikningane hennar stå eksklusivt. Boka har ei fyldig litteraturliste, der kjeldene er knytte til kapitla. Her er også eit sakregister for den som vil slå direkte opp på ulike tema.
Boka er meint både som pensum for musikkstudentar og sakprosa for oss andre. Ein får ikkje kjensla av å bli verken under- eller overvurdert, og då blir iallfall denne lesaren glad. Fagtermar blir forklarte og drøfta, og boka er spekka med forbløffande og artige fakta, alt formidla med snert.
Språket er godt og grundig, det er lett å sjå at det er blitt knadd og elta, ord for ord, setning for setning. Forfattarane vender seg heile tida til lesaren, og peikar fram og tilbake i teksten der tema kryssar kvarandre. Denne boka er rett og slett eit føredøme for andre som vil skrive fagbok med brei appell.
Boka fortener pris for språk og formidling ... Det er iallfall lett å sjå at forfattarane er meir enn begeistra for feltet sitt, og det smittar.
Bente Riise, PROSA, Tidsskrift for sakprosaHjernen er stjernen 25.03.2019
"Godt lesestoff om musikk og hjernen: Fra hvordan bli hektet på en sang til mulige medisinske virkninger."
"Fine illustrasjoner."
"Vil man derimot bare få nok innsikt og oversikt til å briljere i selskapslivet, er den norske boka et enkelt valg. Der er fagtermene tonet ned til fordel for tilgjengelighet og lett forskningsformidling. Musikk og hjernen viser også, fordi den er nyere, til ferskere forskningsresultater."
Aslaug Olette Klausen, KlassekampenMusikalsk om hjernen 03.02.2019
"En fascinerende fortelling om musikkens makt over mennesket. Musikk og hjernen er engasjert formidling om ekstremt avanserte prosesser i hjernen. Boken er full av interessante fakta, refleksjoner rundt vårt forhold til musikk. Den rommer spennende, helt ny forskning om temaet, og det er balansert og kunnskapsrikt fremstilt."
Hilde Østby, Aftenposten